Haber

TBMM’de ‘Terörle mücadele’ oturumu

TBMM Genel Kurulu Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu’nda Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, terörle mücadeleye ilişkin bilgi verdi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin bölgesinde de terör örgütlerinin emperyalist devletlerin vekalet savaşında araç olarak kullanıldığını belirtti. Kurtulmuş, terörle mücadelenin ‘ama’ olmadan, ‘ama’ olmadan, odunsuz sürdürülmesinin gerekliliğini vurguladı. Emperyalist devletlerin politikalarını boşa çıkaracak en değerli bedelin TBMM’nin bu konudaki net kararlılığı olduğunu belirten Kurtulmuş, “Terörle mücadeledeki kararlı mücadelemiz sadece son terörist kalana kadar değil, aynı zamanda önemlidir. Terörist bu topraklardan ve bu bölgeden temizlenene ve arkasındaki üsler yok edilene kadar.” Bir şekilde devam edecek. Terör örgütlerine siyasi, lojistik, askeri ve istihbarat desteğini kimin sağladığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu desteklerin ardındaki temel amacın üç temel noktada yoğunlaştığını çok iyi biliyoruz. Bunlardan biri bölgeyi istikrarsızlaştırmak, diğeri ise ülkeleri bölüp parçalayıp yeni devletler yaratmaktır. “Bu bölgede yaşayan insanları ortaya çıkarmak ve daha da önemlisi birbirine düşman haline getirmektir. Dolayısıyla terörle mücadelede bu çabayı her alanda güçlü bir şekilde desteklemek ve bu çabayı sürdürmek zorundayız. Türkiye mutlaka ortadan kaldıracaktır. Bu terör belası tüm unsurlarıyla hayırdır ve onu tarihin çöplüğüne atacaktır. Ama terörü destekleyenlere şunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Teröre verilen destek karanlığa sıkılan bir kurşun gibidir.” Bu desteği verenlerin, bir gün o kurşunun kendilerini bulacağını ve onlara da zarar vereceğini unutmaması gerekir” dedi.

Kurtulmuş, başta komşu ülkeler olmak üzere tüm ülkelere, terörle mücadelesinde Türkiye’ye destek verme çağrısında bulundu.

‘SÖYLEMLERİN STRATEJİK ÖNGÖRÜ EKSİKLİĞİNE TANIK OLUYORUZ’

Genel Kurul’da ilk olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler bilgi verdi. Bakan Güler, “Bugüne kadar terörle mücadelede yurt içinde ve sınır ötesinde yürüttüğümüz başarılı operasyonlarla terör örgütüne çok ağır darbeler indirdik, örgütün hareketliliğini yok olma noktasına getirdik” dedi. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, ülkemizin ve milletimizin güvenliğine yönelik tehditleri katlanmadan ortadan kaldırmak için elinden geleni yapıyor.” Yazık ki bu mücadelemizde şehit haberi alındıktan sonra bilen veya bilmeyen bazı kesimler tarafından çeşitli yorumlar yapılıyor, spekülasyonlar yapılıyor. Bir kısmı siyasi amaçlı olan bu açıklamalar, kahraman Mehmetçik’in emeklerini görmezden gelmeyi ve mücadelemize zarar vermeyi amaçlamaktadır. Bize ‘Ordumuzun bölgede ne işi var?’ diye soruluyor. Ayrıca ‘Suriye ve Irak’ta bedel ödedik’, ‘Üs bölgelerinde gerekli tedbirler alınmadı’ gibi stratejik öngörüden yoksun, teknik ve taktikten uzak, bilinçsiz ve kötü niyetli açıklamalara da tanık oluyoruz. “Bu açıklamaları yapanlar yakın geçmişte yaşananları, Irak ve Suriye nedeniyle ödediğimiz bedelleri unutmuş görünüyor” dedi.

‘TERÖRLE KARŞI ÇALIŞMADA KONSEPT DEĞİŞTİRDİK’

Bakan Güler, eleştirilerin olabileceğini ancak bu kadar hassas ve milli bir meselede, birlik ve beraberlik içinde olmak yerine yaşanan acıların siyasi malzeme olarak kullanılmasının asla kabul edilemez olduğuna dikkat çekerek, “Teröristlerin hak yuvalaması karşısında” Yanımızda ve yaptıkları saldırılarla artık daha aktifiz, sınırlarımızın ötesinde aktifiz.” Kalıcı önlemler alma ihtiyacı doğdu. Bu bağlamda 2016 yılından itibaren terörle mücadelede kapsamlı bir kavramsal değişiklik yaparak çok yönlü güvenlik yaklaşımını kararlılıkla hayata geçirdik. Sınırlarımızın güvenliğinin gelecekten sağlanması ve terörün kaynağında bitirilmesi stratejisini uygulamaya başladık. Suriye’de Fırat’ı hayata geçirdik Kalkan, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı operasyonlarıyla terör örgütlerini ortadan kaldırdık ve Suriye sınırımızın yüzde 63’ünü gelecekten kontrol altına almayı başardık. Bu operasyonlarla sınırlarımızda kurulması amaçlanan terör koridorunu yok ederken, aynı zamanda bölgede yaşayan veya bölgeye göç eden Suriyeli vatandaşlar için de güvenli bir ortam oluşturduk. “Sağlam bir yaşam alanı oluşturduk” dedi.

‘ŞEHİRLERİMİZDE DAHA BÜYÜK BEDELLER ÖDEYECEĞİZ’

Bakan Güler, Suriye’deki sürece ilişkin eleştirilere de değinerek, “Suriye’de bedelini ödediğimiz söyleniyor. Evet, Suriye konusunda Türkiye bedelini ödedi. Ama Suriye’ye girmeden, gerekli tedbirleri almadan önce ödedi. Bu da oldu. Az önce bahsettiğim terör örgütünün hain saldırıları.Ancak başarıyla yürüttüğümüz operasyonlarla bölgedeki durum hem bizim hem de bölge halkının çıkarları doğrultusunda ilerlemeye devam ediyor.Pençe operasyonları başladı Türk Silahlı Kuvvetlerimizin 2019 yılında başlattığı ‘üs bölgeleri stratejisi’ sayesinde terör örgütünün Irak’ın kuzeyinde hareket kabiliyetinin engellenmesi ve ülkemize yönelik eylem takibinin kısıtlanması açısından önem taşıyor. Sinat-Haftanin’den Hakurk’a kadar uzanan yaklaşık 300 kilometrelik Türkiye-Irak sınır şeridinde terör örgütü unsurlarına karşı ‘sızma, sıcak takip ve yerinde etkisizleştirme’, ortalama 15 ila 30 kilometre derinlikte güvenli hat kuruldu . Pençe serisinin sonuncusu olan ve 17 Nisan 2022’de başlatılan Pençe-Kilit Harekatı ile kilit kapatılarak tüm Irak sınırımızın güvenliği önceden sağlanmıştır. Eğer biz şu anda orada olmasaydık, örgütün halkımıza yönelik saldırıları eskisi gibi devam edecek ve kendi şehirlerimizde çok daha büyük bedeller ödeyecektik. Bugün memleketten tek bir şehit haberi bile yok. Üs bölgelerimize ve karakollarımıza tek bir baskın dahi yapılamaz. Bu, terörü kaynağında ortadan kaldırma stratejimizin başarısını gösteriyor. “Irak sınırımızda yapılan çalışmalar ve Irak’ın kuzeyindeki varlığımız sayesinde artık en doğu sınır kentlerimiz olan Hakkari ve Şırnak başta olmak üzere ülkemizin her yerinde güvenlik ve huzur ortamı oluşmuştur.”

‘ÜSLERİMİZDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ HER ZAMAN ARTTIRIYORUZ’

Çok önemli bir operasyonel tecrübe gerektiren hava harekât yoğunluğunun dünyada benzer düzeyde görülmesinin mümkün olmadığını belirten Bakan Güler, “Bölgedeki üslerimizde güvenlik tedbirlerini her zaman arttırıyoruz. Terör unsurlarını temizledikten sonra, Operasyonlarla üs bölgelerinde konuşlanma ve güvenlik için hazırlanan tesisler adım adım iyileştirilerek nihai hale getiriliyor. Bundan sonraki süreçte yolların inşası ve can konteynerlerinin temini de dahil olmak üzere güzelleştirme ve geliştirme çalışmaları yapılıyor, banyo-tuvalet, klima, jeneratör ve diğer yaşam ekipmanları ile üs alanlarımız sürekli güçlendirilmektedir. Örneğin Cençe bölgelerine toplam 620 kilometre yol ve 3 yol. “1173 can konteyneri, 2 bin 869 jeneratör, 2 Bin 482 soğuk iklim çadırı, klimaların da aralarında bulunduğu 3 bin 760 radyatör ve soba ısıtıcısı tekrar operasyon bölgelerine gönderildi” dedi.

‘ŞEHİTLERİMİZİN KANLARI YERDE BIRAKILMADI’

Irak’ın kuzeyinden gelen son haberler karşısında acılarının büyük olduğunu vurgulayan Bakan Güler, “Ancak çocuklarımızın ölümlerinin intikamını almak konusunda gücümüz daha büyük, irademiz ve kararlılığımız tam. Şehitlerimizin kanını yerde bıraktık, bırakmayacağız.Gerçekten bugüne kadar Pençe dizisi ve Pençe-Kilit Harekatı’nda PKK’lı teröristler tarafından bölgelerdeki üs bölgelerimize yönelik taciz ve taciz gibi 3 bin 151 saldırı gerçekleşti. Bu saldırılara karşılık olarak Irak’ın kuzeyinde 1.689 terörist etkisiz hale getirildi, teröristlerin bölgeye döşediği 5 bin 23 mayın/el yapımı patlayıcı temizlendi, 2 bin 477 mağara ve sığınak kullanılamaz hale getirildi, 3 bin 477 terörist ise etkisiz hale getirildi. 416 silah ve 1 milyon 390 bin 421 mühimmat ele geçirildi.Son dönemde Irak’ın kuzeyindeki üs bölgelerimize düzenlenen baskınların ardından Irak ve Suriye’de kapsamlı hava operasyonları başlatıldı.Bu operasyonlar Milli İstihbarat Teşkilatı koordinasyonunda yürütüldü. Operasyonlarda Irak’ın kuzeyinde ve Suriye’de tespit edilen toplam 114 hedef imha edildi. Son 5 günde 77 terörist etkisiz hale getirilerek şehitlerimizin kanı geride kalmadı. Böylece son bir yılda etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2 bin 374’e ulaştı. Elbette bunların hiçbiri bir şehidin tırnaklarına bile dokunmuyor, acımızı dindirmiyor, yüreğimizi serinletmiyor. “Bu nedenle son terörist etkisiz hale getirilene kadar geri adım atmadan mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

‘TERÖR ÖRGÜTLERİNİN KÖKLENMESİ GEREKLİ’

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, devletin terör belasını sona erdirme kararlılığının her şeyin üstünde olduğunu belirterek, “Meşru müdafaa hakkımız çerçevesinde PKK/YPG ve sınır ötesi destekçileriyle mücadelemiz devam edecektir. Terörün son odağı etkisiz hale getirilene kadar, her zaman söylediğimiz gibi bölgemizde barış ve güvenliğin güçlendirilmesi, milli güvenlik sistemimizin bir parçası olan dış politikamızın öncelikleri arasındadır. Bu stratejinin bir modülü olarak, Bölgemizdeki tüm terör örgütlerinin kalıcı olarak yok edilmesi şarttır. Bu sadece milletimizin değil, tüm bölge ülkelerinin huzur ve güven içinde, güvenli, refah içinde yaşamasının vazgeçilmez şartıdır.” dedi.

‘ÜLKEMİZ KÖLELİK GÖMLEKİNİ Tersine Çevirdi’

Bölgedeki terör örgütleriyle mücadeleye Türkiye’nin tüm komşu ve müttefiklerinin samimi bir şekilde destek vermesinin bir zorunluluk haline geldiğini kaydeden Fidan, “Soğuk Savaş döneminde birbiriyle savaşamayan kamplar vekil unsurlarla savaşa girdi. Aynı senaryolar Türkiye’de de uygulanmaya çalışıldı, hükümetlerimiz terörle mücadelede alışılmışın dışına çıkarak esareti esaret altına aldı.” Gömleğini yırttı. Bildiğiniz gibi uluslararası mücadelede kullanılan en klasik araçlardan biri vekil unsurlar ve terör örgütleridir. Özgürlük ve güvenlik dengesinde altın orana ulaşıldı. Örgüt silahlı varlığını kaybetmiştir. Ülkemizin her bölgesi güven içinde yaşanabilir hale gelmiş olup, başta Suriye ve Irak olmak üzere ulusal güvenliği tehdit eden “Ülkemizi hedef alan örgütler birbirleriyle etkileşim halindedir” dedi.

‘Daha fazla önlem almaktan çekinmeyeceğiz’

Türkiye’nin gerçekleştirdiği askeri operasyonlar sonucunda terörün kaynağında bertaraf edildiğini ve idari kadrosunun tasfiye edildiğini kaydeden Bakan Fidan, “Terörle mücadele diplomasimizi kararlılıkla yürütüyoruz. Bunu bilerek şekillendiriyoruz. Başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede siyasi ayak sahibi olan örgüt, Suriye ve Irak’taki zayıflıktan yararlanarak zemin kazandı.” “Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Irak’ta PKK’ya alan açmıştır. KYB, Süleymaniye’ye uyguladığımız yaptırımlara rağmen PKK’ya yönelik destekleyici tutumunu değiştirmezse başka önlemler almaktan çekinmeyiz. Bölücü örgüt Irak’taki nüfuzunu artırmaya çalışıyor.Suriye’nin “Kuzeyde terör devletinin kurulmasına asla izin vermeyeceğiz. Örgütün Suriye ile Irak arasında geçişi her iki alanda da etkisiz hale getirilmesini gerektiriyor” dedi.

Bakan Fidan ayrıca ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin DEAŞ’la mücadele bahanesiyle PKK’ya destek verdiğini, PKK’nın Gazze’deki çıkarlarından istifade etmeye çalıştığını da ifade etti.

‘TERÖR ÖRGÜTÜNÜN SONA ERME TARİHİ DOLDU’

Bakan Fidan, TBMM’nin terörle mücadele konusundaki kararlı tutumunun bundan sonraki çalışmalarında kendilerine güç vereceğini belirterek, “Terör örgütünün son kullanma tarihi geçti. Bölücü teröriste yer bırakmayacağız” dedi. Sınırlarımız boyunca ve ötesinde, kendini güvende hissedebileceği, ülkemizi hedef alan bir örgüt.Sınırlarımıza bitişik olan toprakların, hain “Buraların emellerin planlandığı ve uygulandığı dokunulmaz alanlar olmasına izin vermeyeceğiz. Terörle mücadelede tek ses, tek yürek olan milletimizden aldığımız güçle, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, devletimizin tüm kurumlarıyla birlikte terörle mücadele diplomasisine devam edeceğiz” dedi.

haber-ceyhan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler