Sağlık

Süt kemikler ve dişler için çok faydalıdır

Sütün kemik ve dişler için faydalı olduğunu söyleyen uzmanlar, süt tozlarının sütle aynı içeriğe sahip olmadığı konusunda uyarıda bulunuyor. Marketlerde satılan süt tozlarının glikoz içerdiğini, aksine dişlere zarar verdiğini belirten Çocuk Diş Hekimi Dr. Öğretim üyesi Şebnem N. Koçan, çiğ süt yerine pastörize ve UHT süt kullanılmasını öneriyor. Gece yatmadan önce dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğine işaret eden Koçan, süt dişleri çıkmaya başlar başlamaz fırçalamaya başlanması gerektiğinin de altını çiziyor.

Üsküdar Diş Hastanesi Çocuk Diş Hekimi Dr. Eğitmen üyemiz Şebnem N. Koçan sütün diş sağlığına etkisinden bahsederek süt ve süt tozları hakkında bilgi verdi. Koçan, ilk dişlerin çıktığı andan itibaren diş bakımının nasıl yapılması gerektiğine dair de açıklamalarda bulundu.

Süt tozunun dişlere faydası yok

Marketlerde satılan süt tozlarının gerçek süt tozu olmadığını vurgulayan Çocuk Diş Hekimi Dr. Öğretim Üyesi Şebnem N. Koçan, “Sütün farklı sistemlerle buharlaştırılıp toz elde edilmesiyle süt tozu yapılıyor. Süt tozunun kullanım amacı sütün taşınmasını kolaylaştırmak ve saklama süresini uzatmaktır. Gerçek süt tozlarının besin değerleri süte yakındır. Süt, kemikler ve dişler için çok faydalıdır. Ancak kahvenin içine koyup marketlerde satılanların besin değerleri çok farklı. Bu süt tozlarının dişlere hiçbir faydası yoktur. Sütte bulunan kalsiyum, çeşitli mineraller, vitaminler ve faydalı maddelerden birden fazlasını içermez. Glikoz içerdiğinden tam tersine dişlere zarar verir.” şeklinde konuştu.

Kaynatılmış sütün besin maliyeti azalır

Çiğ sütün daha uzun dayanması için karbonat ya da soda konulduğunu kaydeden Koçan, “Maliyeti düşürmek için su katıyorlar. Ayrıca evde sterilize etmek için çiğ süt kaynatılır. Süt kaynatıldığında besin değeri azalır. Bu nedenle pastörize ve UHT sütü tercih etmeliyiz.” söz konusu.

Bebeklerde ilk altı aylık dönemde sadece anne sütü tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Koçan, “Daha sonra yavaş yavaş tamamlayıcı besinlere geçilebilir. Önce püreli gıdalara sonra katı gıdalara geçiş yapabilirsiniz. İnek sütü tüketimine ise bir yıl sonra başlanabilir. terimleri kullandı.

Dişte kalan süt çürüklere neden olabilir

“Çocuklarda gece yatmadan bir saat önce süt tüketimini öneriyoruz.” diyen Dr. Öğretim üyesi Şebnem N. Koçan, bu sayede çocukların kolayca uykuya dalabileceğini söyledi. Gece yatmadan önce dişlerin fırçalanması gerektiğini ve fırçalama sonrasında su dahil hiçbir şey tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Koçan, “Aksi takdirde dişlerde kalan süt birikintileri çürüklere neden olur. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız.” söz konusu.

Fırçalamaya dişler sürmeye başladığında başlanmalıdır.

Süt dişlerinin ilk 6 ayda çıkmaya başladığını ve 6 aylık süreden sonra dişlerin fırçalanmaya başlanması gerektiğini belirten Koçan, “İlk diş fırçası silikon parmağa takılan diş fırçaları olabilir. Bazı çocukların fırçaları ısırma eğilimi vardır. Bu durumlarda 0-3 orta yaş için ekstra yumuşak özellikli, geniş saplı, bebeğin eli ile kolayca kavrayabileceği küçük başlı bir diş fırçası seçilmelidir. Yaş grubuna uygun ve yutulması zararlı olmayacak diş macunlarını öneriyoruz. 3 yaş altı çocuklarda pirinç tanesi büyüklüğünde, 3-6 yaş arası çocuklarda bezelye büyüklüğünde, 6 yaş üzeri çocuklarda ise fırça genişliğine göre kullanılabilir. dedi.

Gece yatmadan önce mutlaka dişlerinizi fırçalamalısınız.

Dişlerin günde iki kez fırçalanması gerektiğini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Şebnem N. Koçan, mutlaka gece yatmadan önce fırçalanması gerektiğini vurguladı. Gece yatmadan önce dişlerin fırçalanmasının ardından yiyecek ve içecek tüketilmemesi gerektiğini kaydeden Koçan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Geceleri ağızda neredeyse hiç tükürük akışı yok. Besinler diş üzerinde birikir ve aktif olarak çürük oluşturur. İkinci fırçalama da sabahları tercih edilir. Sabahları dişlerinizi fırçalamanız önerilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberderince.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu