BM’den depremzede kadın işverenlere destek
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) iş birliğinde yürütülen, bedeli 500 bin dolar olan ‘Depremde Kadın İşverenlere Hibe Desteği Projesi’, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton tarafından hayata geçirildi. ve KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, Kahramanmaraş’ta. ABD’de kadın patronların katıldığı bir toplantıda açıklandı. Şoktan zarar gören işletmeler için erken toparlama faaliyetleri kapsamında yer alan ortak girişim, Kahramanmaraş’ta işlerini yoluna koymaya çalışan kadın patrona maddi destek sağlayacak.
Vinton: Arz-talep döngüsü başlatmayı hedefliyoruz
Toplantıda konuşan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Depremler Türkiye’deki küçük işletmeler için çok yıkıcı oldu; “En çok etkilenen yedi ilde 220.000 işletme tamamen yok edildi” dedi.
Vinton, “Kadın girişimcilere ve kadınlara ait işletmelere can damarı sağlayarak, yalnızca bireylerin geçim kaynaklarını eski haline getirmeyi değil, aynı zamanda bölgeye dönüşü teşvik edecek verimli bir arz-talep döngüsü başlatmayı da hedefliyoruz” dedi. KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, “Ticaret ve Sanayi Odası olarak işverenlerimizin sorunlarını dinlemeye çalıştık.
Bu sorunlardan ilki finansman sorunudur. Hibe programından yararlanabilmek için kadın işverenlerin mutlaka işlerine devam etmeleri gerekmektedir. Yani iş yeri yıkılan ve devam etmeyecek olan kadın işverenler bu projeye başvuramazlar.
Ticaret ve Sanayi Odası olarak hibe takviyesini organize ettiklerini ve Birleşmiş Milletler’in fonlarıyla gerçekleştirdiklerini kaydeden Gümüşer, “UNDP başvuruları değerlendirecek. Başvuru formları çok iyi doldurulmalıdır. Bunun üzerine odamızda bir masa oluşturduk ve 30 Haziran’a kadar aktif olacak. Projede bize destek olan UNDP, Bayan Louisa Vinton’a teşekkür ederiz” dedi.
KMTSO hasar tespiti yaptı
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, depremde zarar gören 355 kadın girişimcinin işyerlerinin hasar durumlarının tespitine yönelik çalışma yaptı. Çalışmak; ortalama bir işletmenin 1 milyon 395 bin 769 TL bedelle zarara uğradığı ortaya çıktı. Bu işletmelerin yüzde 38’i ağır hasarlı veya yıkılmış durumdayken, yüzde 7,32’si orta hasarlı, yüzde 46,20’si hafif hasarlı ve yüzde 8,45’i hasarsız durumda. Araştırmada sağlık sorunu yaşayan veya beyin sarsıntısı nedeniyle bir uzvunu kaybeden kadın girişimcilerin oranı yüzde 3,66 olarak belirlendi.
Hibe miktarı 10 bin ile 300 bin TL arasında olacak
Hibe programından, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ilk depremden önce malvarlığı kaydı olan kadınlar faydalanabilecek. Toplamda 11 milyon TL (500 bin ABD Doları) tahsis edilecek programda, 1 ila 6 ay sürecek projeler için bireysel hibe bedeli 10 bin ila 300 bin TL arasında olacak.
Hibeye uygun sayılacak faaliyetlerin ortasında prefabrik veya konteyner işyeri kurulması; işyeri tadilatı, onarımı ve onarımı; BT yazılımı, mobilya, makine ve ekipman ve sarf malzemeleri. Üç ve daha fazla çalışanı olan işletmelere, üretime yönelik makine ve teçhizat alımına yönelik projelere ve deprem nedeniyle engelli hale gelen kadınların sahibi olduğu veya ortak olduğu işletmelere öncelik verilecek.